Om tollaren

Tollaren är en aktiv ras och den minsta av de apporterande fågelhundarna. Det är alltså en jakthund och en sjöfågelspecialist. Som övriga retrievers har den till uppgift att hämta skjutet vilt men jobbar till skillnad från andra retrievers även innan skott. Dess uppgift då är att spontant apportera tollingföremål som kastas av föraren från ett gömsle vid strandkanten. När fåglarna ser hundens "glada lek" invid strandkanten lockas de att gå ihop och simma mot hunden. När fåglarna är inom skotthåll hålls hunden stilla och i absolut stadga i gömslet tills skottet gått och hunden kommenderats till apportering. En bra tollare är alltså tyst och lyhörd med en förmåga att kunna växla mellan glatt arbete och passivitet.
På grund av tollarens goda jaktegenskaper, samarbetsförmåga och energi är den även en underbar allroundhund som lämpar sig till de flesta hundsportgrenar. Man ser många duktiga tollare inom viltspår, bruks, lydnad, agility, freestyle mm.
Tollaren är inte lämpad som enbart en sällskapshund och soffliggare, den vill aktiveras både fysiskt och psykiskt för att må bra.
Tollaren är en medelstor ras med en mankhöjd mellan 45-51 cm +/- 3 cm. Pälsen är medellång och mjuk med en tät underull. Färgen varierar från olika nyanser av rött eller orange med ljusare färgton på behäng och svansens undersida. Oftast förekommer vita tecken på något eller flera av följande ställen: svansspets, tassar, bröst och bläs.

 

Att köpa valp hos oss

AVELSMÅL
Mitt mål är att föda upp friska och trevliga hundar med en god exteriör. Min önskan är goda jaktliga egenskaper som gör tollaren till den härliga allroundhund den är.

VALPKÖPARE
Jag tar mig friheten att fritt välja ut mina valpköpare oberoende av "köordning". Mina valpköpare kan erbjuda hunden ett gott och aktivt hem och får gärna vara intresserade av att jaga eller tävla med sina hundar.

VALPAR
Jag vill att alla valparna höftleds- och armbågsröntgas samt genomför ett MH (mentalbeskrivning) vid ca. 14-18 månaders ålder.

Valparna levereras enligt SKK´s regler
Registrerade
ID märkta
Veterinärbesiktade
Vaccinerade
Avmaskade

Med varje valp följer en valpmapp med köpeavtal, foderinformation, lite annat smått och gott samt lite tips inför första tiden.

Jag önskar en fortlöpande kontakt med valpköparna och vill ta del av både goda och dåliga nyheter.

GRÄNSTORPS TOLLARE
NOVA SCOTIA DUCK TOLLING RETRIEVER

Valpar
Vi har inga valpar till salu och inga planeras inom överskådlig framtid.
Vår gamla Isa har gjort sitt i aveln och Kajsa är en underbart härlig och tillgiven tik som jag dock önskar hade mer apporteringslust och skinn på näsan för att gå i avel.