Lite om lantbruket

Vi driver ett ekologiskt lantbruk med ca. 25 dikor och 60 tackor. På gården finns även höns, ett par hästar, våra två hundar och fyra katter.
.Gården är ansluten till krav.

Sommartid går alla våra djur ute på bete så länge det finns mat i hagarna.
Vintertid bor kor och får i lösdriftshallar med en öppen kortsida och vindnät på långsidorna för att ge en bra stallmiljö.
Hönsen håller vi instängda när det är kallt för att hålla värmen i hönshuset. 

Kalvarna går kvar hos sina mammor tills dom blir könsmogna och säljs sedan vidare som livdjur till gårdar som fortsätter att föda upp dom till slakt eller behåller dom som avelsdjur. Vi sparar en del av kvigkalvarna till rekrytering.
Lammen skiljer vi vid könsmognad som infaller under betesgång. Sedan slaktas djuren som är tillräckligt stora under hösten då skinn och ull är som bäst. De mindre lammen får växa på sig under vintern/våren.

Vi tror att alla djur och människor bör äta artegen föda. Därför äter våra kor, kalvar och lamm bara gräs och ensilage av bästa möjliga kvalité. Detta gör att de växer i en naturlig takt och blir friska och starka.
Hos fåren är vi tvungna att göra undantag för tackor som väntar många lamm. Finullstackor får ofta tre lamm och ibland fyra eller fler! Där räcker inte alltid gräs/ensilage till att ge livskraftiga och normalstora lamm. Tackorna får då extra egenodlat spannmål och proteingrödor som ärtor och åkerböna under högdräktighet och första tiden med lammen. Detta gör att tackorna klarar sitt eget hull bättre, ökar mjölkproduktionen och minskar risken för juverinflammation. Hungriga lamm sliter och drar mycket i spenarna vilket ökar risken för juverinflammation och dessutom tjuvdricker lammen gärna hos andra tackor vilket sprider smitta vidare. Juverinflammation är allvarligt, förhoppningsvis klarar sig tackan så att hon får föda upp årets lamm men bör sedan slaktas då bakterier ofta blir kvar i vävnaden och kan blossa upp igen kommande år. Som tur är har vi hittils varit mycket förskonade från juverinflammation.

För oss människor är det mycket hälsosammare att äta ekologiskt uppfödda gräsbetesdjur som har en naturligt hög halt av det mkt nyttiga fleromättade fettet omega 3.
Stora kraftfoder och spannmålsgivor ger istället höga halter av omega 6 som bl.a. är inflammationsökande och bidrar till sämre hälsa både för djuren och oss köttätare.
 


 

Gränstorp
ekogård

Kontakt
Mail:
lantbruk@granstorp.com

Telefon:
Jerker: 070-655 43 78
Sofia: 070-214 50 98

Adress:
Södra Ytterygsvägen 27
820 41 Färila

Vi finns även på facebook!

I KRAV-godkänd djurhållning stimuleras djurens naturliga behov. Djuren föds upp med höga krav på etik och miljö.

 

Hitta hit