loading...

Kor

Vi har en dikobesättning på ca 25 djur plus kalvar mestadels av rasen Simmental.
Vi håller på att byta ut vår besättning från Hereford till Simmental eftersom Hereford är en mycket lättfödd ras som blir onödigt feta på våra relativt goda beten.
Simmental är en tung köttras som ursprungligen kommer från Schweiz och som använts som en kombinerad kött- och mjölkras vilket gör att dom mjölkar bra och har mycket mat till sina kalvar. Dessutom är det en lugn och trevlig ras.
Om vi hade haft mer utrymme skulle vi gärna sparat och fött upp kalvarna till slaktmogen ålder själva som "gräsbetesdjur" och sålt köttlådor. Nu säljer vi våra kalvar som livdjur när de blir könsmogna.

Vi har även en liten grupp med fjällkor och Jersey som jobbar med att hålla en del skogshagar öppna och beta lite känsligare mark där våra stora Simmental går fram alltför hårt.
 

Höns

Vi har en hönsflock på mellan 15-20 djur. Några är Hedemorahöns från vår gamla genbank och vi har även värphöns och några korsningar.
Vi valde att avsluta genbanken då vårt behov av ägg var större än vad flocken kunde producera tyvärr.  Annars trivdes vi mycket bra med Hedemorahönsen!
Vi har våra höns för att få underbart goda ägg och för nöjet att se dom sprätta runt på gården.
 

Hundar

Två hundar av rasen Tollare (Nova Scotia Duck Tolling Retriever) bor på gården. Tidigare ägnades mycket tid åt hundträning och tävling av alla de slag och två valpkullar med Isa som mamma har det blivit.
Numera räcker inte riktigt tiden till träning och tävling men hundarna hänger med på de mesta på gården.

Får

Våra får är av raserna Finullsfår och Gotlandsfår. Fåren bor i ett nybyggt fårhus från 2012.

Vi har för tillfället ca. 50 finullstackor i färgerna vitt, brunt, svart och några fläckiga. Finullsfår är avlade för sin mjuka ull och i aveln använder man traditionellt sett helfärgade får i vitt, svart eller brunt eftersom fläckiga får kräver alltför mycket tid till sortering av ullen. Intresset för fläckiga skinn är mycket stort och vi har därför valt att behålla några fläckiga får att avla på.
Finullsfåren blir lätt dräktiga, ger många lamm och är goda mödrar. Finullsfåren ger en fantastiskt fin och mjuk ull som är mycket användbar som "hantverksull" och är den ull i sverige som kommer närmast merinoullen i mjukhet. Finullsfåren ger även mycket vackra skinn som är oerhört täta och mjuka och passar utmärkt till babyskinn.

Gotlandsfåren är 10 till antalet just nu och planer finns för fler. Gotlandsfår som tidigare kallades pälsfår finns i hela gråskalan från ljust till mörkt med vackra, glansiga lockar. Gotlandsfåret avlas framförallt för sina vackra skinn som på senare år blivit så populära i inredning. Våra gotlänningar är oerhört nyfikna och uppfinningsrika och står oftast för "dumheterna" i flocken.
 

Grisar

Vi har några Linderödsgrisar som är otroligt bra på att böka och lever som utegrisar i hyddor. De får fantastiskt fina fläckiga kultingar.
Dessa gör ett fint jobb med att både gödsla och bearbeta jorden på utvalda ställen.
Tankar finns om att kunna använda dom att markbereda vissa skogsskiften i närheten av gården om vi löser det med stängsel.