loading...

I bildgalleriet finns bilder från gården från flera år tillbaka. 

Här nedan presenterar vi de djur som finns på gården just nu. 

Kor

Vi har en dikobesättning på ca 25 djur plus kalvar av rasen Dexter.
Dexter är en väldigt liten ko med gamla anor som ursprungligen kommer från Irland. Djuren har använts som en kombinationsras som ger både kött och mjölk av toppkvalité. Mjölken är fet och proteinrik och köttet något utöver det vanliga.
Djuren är helt svarta, bruna eller  "dun (gråbrun) utan några vita tecken. Dexterkorna är runt metern höga och väger ca 300 kg. Djuren är mycket nyfikna, lättlärda och kloka.
Dextern är utmärkt som landskapsvårdare då de äter det mesta och lätt och gärna tar sig fram i terrängen utan att trampa sönder. De är goda foderomvandlare och klarar sig utmärkt på bara gräs/hö/ensilage. Rena gräsbetesdjur ger dessutom ett nyttigare och miljövänligare kött än de som föds upp på kraftfoder och spannmål. Betande djur gynnar den biologiska mångfalden och håller markerna öppna!

I vår koflock ingår också några fjällkor och en Jerseyko. Dessa är också ganska små raser men dessa ser jättestora ut bredvid våra små Dexter.


 

Får

Våra får är av raserna Finullsfår och Gotlandsfår. Fåren bor i ett nybyggt fårhus från 2012 med ljus och luftig stallmiljö.

Vi har för tillfället ca. 50 finullstackor i färgerna vitt, brunt, svart och några fläckiga. Finullsfår är avlade för sin mjuka ull och i aveln använder man traditionellt sett helfärgade får i vitt, svart eller brunt eftersom fläckiga får kräver alltför mycket tid till sortering av ullen. Intresset för fläckiga skinn är mycket stort och vi har därför valt att behålla några fläckiga får att avla på.
Finullsfåren blir lätt dräktiga, ger många lamm och är goda mödrar. Finullsfåren ger en fantastiskt fin och mjuk ull som är mycket användbar som "hantverksull" och är den ull i sverige som kommer närmast merinoullen i mjukhet. Finullsfåren ger även mycket vackra skinn som är oerhört täta och mjuka och passar utmärkt till babyskinn.

Gotlandsfåren är 10 till antalet just nu och planer finns för fler. Gotlandsfår som tidigare kallades pälsfår finns i hela gråskalan från ljust till mörkt med vackra, glansiga lockar. Gotlandsfåret avlas framförallt för sina vackra skinn som på senare år blivit så populära i inredning. Våra gotlänningar är oerhört nyfikna och uppfinningsrika och står oftast för "dumheterna" i flocken.


 

Höns

Vi har en hönsflock på mellan 15-20 djur. Det är en salig blandning av olika raser.
Vi har våra höns för att få underbart goda ägg.
Djuren har tidigare gått fritt här på gården men eftersom vi har gott om räv i området och vi har fått påhälsning några gånger vågar vi inte längre. 


 

Hundar

Två hundar av rasen Tollare (Nova Scotia Duck Tolling Retriever) bor på gården. Tidigare ägnades mycket tid åt hundträning och tävling av alla de slag och två valpkullar med Isa som mamma har det blivit.
Numera räcker inte riktigt tiden till träning och tävling men hundarna hänger med på de mesta på gården.